C.S.D. (Coil Spring Distalisation) Appliance

C.S.D. (Coil Spring Distalisation appliance)

Het C.S.D. apparaat werd ontworpen om in combinatie met een cervicale headgear (enkel ´s nachts) de bovenmolaren vlot te distaliseren. Dit niet uitneembaar apparaat bestaat uit een activeringsgedeelte en een verankeringsgedeelte. De verankering gebeurt meestal op de eerste premolaren maar bij afwezigheid ervan op de tweede premolaren. Een linguale palatale geleidingsstaaf staat in voor een nagenoeg evenwijdige molaarverplaatsing.

Deze distale molaarverplaatsingen leveren vrij aanzienlijke reactiekrachten met als mogelijke nevenreacties: mesialisatie van de verankeringselementen en eversie van het bovenfront. Daarom werd een kleine palatale kunstharsplot ingebouwd die de opvang van de reactiekrachten verzekert. Het activeringsgedeelte bevindt zich aan de buccale zijde van het apparaat en bestaat uit een nikkeltitanium veer (.014 x .037) en een dubbele, uit metaaldraad gevormde, U-lus (0,6 of 0,7 mm). Door de U-lus maandelijks licht te activeren kan distallisatiekracht bijgegeven worden.

Het C.S.D. apparaat biedt een aantal voordelen: De gemiddelde distalisatieduur is kort (6m.). De distalisaties zijn vrij voorspelbaar en betrouwbaar. De molaarverplaatsingen zijn nagenoeg evenwijdig en er is een spontane distalisatie van de tweede premolaar (melkmolaar) wanneer de verankering op de eerste premolaar gebeurt. De verankeringselementen zelf blijven nagenoeg op hun plaats dankzij de palatale plot.

Een studie op 29 patiënten leverde een gemiddelde eversie 2,8˚ van het bovenfront. Voor een optimale werking van het C.S.D. apparaat zijn een viertal voorzorgsmaatregelen te nemen:

  1. Na cementeren moet de palatale geleidingsstaaf mooi passief in het edgewise slot vallen.
  2. De buccale activeringsdraad en de palatale geleidingsstaaf dienen distaal lang genoeg te zijn.
  3. Voor een optimale opvang van de reactiekrachten dient de palatale plot goed tegen het palatum aan te sluiten. Vandaar het belang van een nauwkeurge afdruk en herpositionering van de premolaarbandjes. Indien onvoldoende aansluiting van de plot, licht bijactiveren
  4. Gebruik de exacte coil (.014 x .037) nikkel titanium.
<< terug naar boven