Twin Block Appliance

Twin Block Appliance Twin Block Appliance

De Twin Block Appliance (volgens prof. W.J.Clarck) kan worden gebruikt voor de klasse II afwijkingen. De distale relatie van de mandibula kunnen we met de Twin Block goed corrigeren. De Twin Block bestaat uit een boven en onderplaat, in alle vier kwadranten zijn laterale beetverhogingen aangebracht. Deze laterale beetverhogingen occluderen met elkaar. Mesiaal van de laterale beetverhogingen in het 1e en 2e kwadrant is een hellingshoek van 70˚ aangebracht die exact aansluit met de laterale beetverhoging van het 3e en 4e kwadrant.

Hierdoor wordt de mandibula gedwongen om naar ventraal te sluiten. De hoogte van de laterale beetverhoging en de voorwaardse positie van de mandibula bepaalt de techniker door middel van uw constructiebeet. De constructiebeet dient in de premolaarstreek een hoogte te hebben van ± 6mm. Een goede retentie van de boven en onderplaten is van essentieel belang. Het grote voordeel van de Twin Block is dat de patiënt met de geplaatste apparatuur kan spreken en zelfs de kauwfunctie kan benutten. De Twin Block kan dus vele uren achter elkaar gedragen worden. Door middel van het aanbrengen van veren en bogen kunnen er elementen mee gecorrigeerd worden, tevens is het mogelijk expansie-schroeven aan te brengen en highpulled headgear mee te leveren.

p.s. Om de coöperatie van de patiënt te verhogen wordt de Twin Block vaak de eerste 10 dagen met een cement vastgezet op de verankering.